sobota, 23 listopada 2013


Czym są kalorie oraz puste kalorie– licznik kalorii


Pewnie wiele z was zadaję sobie pytanie czym są te wszystkie kalorie. Potoczne użycie kaloria znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Mimo że używane jest słowo kaloria, to wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach ale w kilokaloriach (skrót kcal), czyli tysiącach kalorii. (Czasem kilokaloria nazywana jest "dużą kalorią" bądź pisana jest wielką literą "Kaloria".)
Określenie ilości kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Taka żywnościowa energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.


Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. 4 kcal
1 g węglowodanów to ok. 4 kcal.
1 g tłuszczów to ok. 9 kcal.

Warto czytać etykiety produktów które kupujemy, sparwdzajmy co wnich jest. To bardzo pomaga w prawidłowym odchudzaniu. Można również korzstać z rówznych tabeli kalorycznych których pełno w internecie.

Food for thought - stock photoApples and orange fruit isolated - stock photoDiet. Conceptual photo - stock photoColorful Donuts - stock photo


A czym są puste kalorie ?

Każdy z nas spotkał się na pewno z tym określeniem popularnie używanym w mediach. A chodzi tu o produkty które poza kaloriami nie wnoszą żadnych innych składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi, bądź zawierają ich jedynie śladowe ilości ( między innymi o magnez, cynk, wapń, witamina C, selen itp. ) najwięcej natomiast znajduje się tam składników których należy unikać w diecie takie jak sól, kwasy tłuszczowe trans czy tłuszcz zwierzęcy. Takie produkty nazywamy popularnie „jedzeniem śmieciowym”.


Fried chicken - stock photo Donut with Pink and Yellow  isolated on a White Background - stock photofries and nuggets in paper boxes on white background - stock photo
Wrócę jeszcze do  kwasów tłuszczowych trans gdyż jest to bardzo istotne ponieważ występują one w dużej ilości w takich produktach.  Częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt na zdrowie, jak dowodzi francuska uczona Françoise Clavel-Chapelon "ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans". Co więcej, tłuszcze te, powodując wzrost stężenia we krwi tzw. "złego" cholesterolu przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych.
Do tzw jedzenia śmieciowego zaliczamy min:
frytki, chipsy, paluszki rybne, żelki, cukierki, słodycze, słodkie, napoje, piwo, wódka, likiery, whisky, produkty z oczyszczonej mąki

0 komentarze:

Prześlij komentarz